A HALOGATÁS ÁTKA

Majd holnap elkezdek futni.
Majd holnap kitakarítok és megcsinálom az otthoni teendőket.
Majd holnap készülök a dolgozatra.
Majd holnap elkezdek egészségesebben enni.

ora.jpg

Ismerősök ezek a mondatok, nemde? Fogadok, hogy mindenki használja ezeket a hétköznapjaiban, pedig egyáltalán nem helyes. A "majd" szócska, az egyik legnegatívabb szerintem, nem lehet túl sok pozitívat kijelenteni vele. 

Képesek vagyunk mindent halogatni, minél később szeretnénk megcsinálni. Minden munkát, házit, beadandót a legutolsó pillanatban kezdünk el, mindent "holnap" fogunk végrehajtani. De ekkor jön a kérdés, hogy mikor jön el az a bizonyos holnap? 
Hiszen mikor valójában másnap lesz, akkor is azt mondjuk, hogy majd holnap. Kezdek rájönni, hogy ez a nap sosem fog eljönni. 

A holnap helyett ma kell cselekednünk, akkor biztosan véghez visszük a kitűzött célunkat. Felejtsd el a halogatást, nem lesz belőle semmi. Ha nem kezded el, akkor nem is fog semmi történni, várhatsz rá bármeddig. Nem fogsz életmódot váltani, nem lesz kész a beadandót, nem fogsz sportolni. Semmi nem fog változni, ha folyton azt mondod, majd holnap. 

Ha eszedbe jut valami, amit meg szeretnél csinálni vagy meg kellene tenned, akkor tedd is meg! Lehet éppen fáradt vagy, nincsen kedved hozzá, de gondolj bele, hogy akkor ugyan mikor fognál hozzá? Sokkal jobb az, ha először elintézed azt amit kell, aztán lehet pihenni. 

Egy egyszerű, hétköznapi példa is lehet az, hogy például reggel sietned kell, nem lesz időd elpakolni, ruhát kiválasztani stb. De te nem fogsz felállni már az ágyból, mert lusta vagy és már erőd sincs, aztán reggel kell rohannod és akár el is késel. Pedig, ha este azt az 5 percet rászántad volna, akkor reggel még plusz időd is lett volna, és nem késtél volna el. Sokkal jobban hangzik így, ráadásul 5 perc volt szinte az egész, tehát nem is volt megerőltető.

faradt.jpg

De vehetünk egy komolyabb példát is erre, mondjuk a céljaid kitűzésével. Elhatározod magad, hogy idegennyelvet tanulsz, és napi 20 szót szeretnél megtanulni. Leülsz egy hosszú nap után, és azt mondod neked ehhez nincs erőd, majd holnap. Másnap is hosszú napod lesz és ugyanerre fogsz hivatkozni. Eltelt 2-3 nap, de nem haladtál előrébb. Pedig ennyi idő alatt, már 40-60 szóval többet tudnál, ami naponta olyan 20 percet venne igénybe, vagy akár kevesebbet.

Nagyon nagy ellenségünk tud lenni az idő én ezt aláírom. Nekem is az volt, mindent halogattam. Pesszimista voltam, kifogást kerestem, sosem volt jó az időpont. Mit értem el akkoriban, ezzel a felfogással? Semmit.

Felül kell múlnod önmagadon, kevesebb időd van, mint gondolnád. Múlnak a napok, hetek, évek, de semmi sem változik. Sokszor mire észbe kapunk eltelt egy újabb év, mi pedig csalódottak vagyunk, hogy újabb kudarcot vallottunk. 

Vegyél erőt magadon, kezdd el csinálni! Ne fuss ki az időből, egy életre bánni fogod! Ha most megteszed amit kell, akkor a jövőben lesz sokkal jobb és könnyebb dolgod! Ha van valami, amit nagyon szeretnél, akkor gyerünk! Állj fel MOST, és vágj bele! 

most.png