Tippek

Sziasztok!

Ezúttal szeretnék pár hasznos tanácsot megosztani, ami esetleg segítségetekre lehet. :) Ha valamelyik szerintetek is jó lehet, akkor próbáljátok ki! Nem lehet vele semmit sem veszteni. ;)

1. Igyál!
Ez egyik legalapvetőbb dolog, amit be kell tartanunk. Nagyon fontos a szervezetednek a víz, mindig pótolni kell a folyadékot és az emésztésnek is nagyon jó. Reggel, mielőtt reggelizel igyál meg egy jó nagy pohár vizet. Hidd el sokkal energikusabb és élénkebb leszel amellett, hogy jót tettél a szervezetednek ezzel. Suliban is mindig legyen nálad innivaló, vagy bárhová is mész. Mindig jól jön.

2. Reggelizz!
Ez is egy remek és fontos napindító feladat. Sajnos sokan úgy indulnak el otthonról, hogy nem ettek semmit sem. Olyankor nincs is energiánk, nem tudunk figyelni rendesen, amíg nem eszünk. Ne is beszéljünk arról, ha az 1. óra éppen tesi. Nagyon fontos, hogy valamit együnk reggel. Ha nincs időd, akkor kelj fel 15 perccel hamarabb, erre ne sajnáld az idődet. Legalább egy kis gyümölcsöt együnk, ha nem szeretünk reggel annyira enni. 

list.jpg3. Jegyzetelj!
Itt több dologra is gondolok most. Rengetegszer jártam úgy, hogy például órán olyan fogalmat diktáltak le nekem, amit nem értettem, hiába írtam le azt amit a tanár mondott. Ilyenkor megpróbáltam odaírni gyors mellé a saját szavaimmal, amit ki tudtam venni abból, mikor magyarázta. Így otthon biztos eszembe fog jutni tanulás közben és sokkal egyszerűbb lesz megtanulnom, és ráadásul el is tudom magyarázni majd, nem csak bemagoltam egy fogalom megnevezését. 
Itthon, én megszoktam már azt, hogy egy kis jegyzettömb mindig ott van az asztalomon. Ha valami eszembe jut hirtelen, akkor gyors felírom és akkor nem fogom elfelejteni. Sokkal hatékonyabb vagyok, mióta ezt alkalmazom. Rendkívül jól jöhet, ha éppen valahova rohannom kell, és csak gyors felírom, hogy emlékezzek és mikor hazaérek egyből látni fogom, és nem felejtem el azt a teendőt, vagy egyéb dolgot.

4. Cetlik
Ez hasonló az előzőhöz, de nem jegyzetekre gondolok most. Ugyanazokat a cetliket, más hasznos dologra is lehet használni. Felírtam nagyon sok szöveget magamnak, ami engem motivál, vagy éppen felhívja valamire a figyelmemet, amit meg kell tennem. Ilyen lehet például az "Eddz ma is!" vagy a "Mosolyogj". Ez tényleg bármi lehet, mindenki olyanokat írjon fel, ami számára fontos, és gyakorolnia kell. Jó lesz magad előtt látni ezeket, könnyebben rá fogod magad venni.

5. Pakolás, készülődés
Itt nem feltétlen a rendrakásra értem ezt, de persze az is fontos, hogy rend legyen körülöttünk, amennyire lehet. Jelenleg az iskolára gondolok. Amit másnap vinned kell magaddal könyveket vagy bármit, azt még este tanulás után tedd el, úgy biztosan nem felejtesz el semmit. Reggel a nagy rohanásban megesik, és még több időd is marad akkor reggel. A másik, hogy tudom ez nehezebb már, főleg lányoknál, de a ruhát is készítsük ki. Persze nálam is van olyan, hogy megváltoztatom, mert mégsem tetszik úgy, de akkor is nagy megkönnyebbülés este, hogy tudom van mit holnap felvennem már biztosan. 

6. Tanulás
Ez az egyik téma, amiről rengeteget lehetne beszélni. Ahányan vagyunk, szerintem annyiféleképpen tanulunk. Mindenkinek más módszer válik be, és nagyon fontos, hogy erre rájöjjünk, hogy nekünk mi a legjobb. Én például sosem másnapra tanulok szinte, főleg a nagyobb anyagokat. Mindig több részletben és több napon keresztül. Így mire odaérek a számonkéréshez, addigra teljesen belement a fejembe, pedig lehet csak napi 20 percet szántam rá és sokkal több időm maradt. A másik, ha hétvégén tanultok, akkor érdemes délelőtt, ugyanis általában akkor jobban fog az agyunk, és végül is utána akkor szabad a napunk további része, nem vasárnap este kell még neki állni mindennek. 

7. Vélemények
A vélemények nagyon meghatározóak az életünkben és sokat is szerepel benne. De, nagyon óvatosan kell bánni velük. Át kell gondolni, hogy mikor mit mondasz, és azt is, hogy kinek. Sajnos nagyobb bajok is lehetnek belőle. Vannak esetek mikor jó kimondani a véleményünket és ki is kell mondani. Viszont olyan is van, amikor jobb, ha inkább csendben maradunk. Nem kell mindig az, hogy beleszóljunk, inkább hallgassunk csak. Figyeljünk arra is, hogy a másikat ezzel ne bántsuk meg, nekünk sem esne jól. Ezért mondják azt, hogy úgy bánj másokkal, ahogyan te is szeretnéd, hogy bánjanak veled. Mindig gondolj bele a másik fél helyzetébe is, ne csak a sajátodba önző módon. Ez akkor is fellép, ha éppen nem egyezik a véleményed valakivel vagy éppen két csoportnak nem egyezik a véleménye, és akkor ebből jön a harc, hogy kinek van igaza. Persze meg lehet ezeket vitatni, dűlőre kell jutni, DE sose nézzük le a másikat. Ne mondd a másikra, hogy jajj ez hülye, mert ez a véleménye és így látja a dolgokat, ami a részedről rossznak és érthetetlennek tűnik. Itt is gondolj bele a másik helyzetébe. Neki a te véleményed a rossz és elfogadhatatlan. Meg kell érteni a másikat, neki is lehet igaza, attól, mert mi nem úgy látjuk. Nem fontosabb a mi véleményünk a másiknál, ezt meg kell jegyeznünk. Tiszteletben kell tartani másokat, és nem gyerekes veszekedésekbe belekeveredni, aminek nincs értelme. 
Ide tartozik még az előítélet is. Sajnos szinte minden emberben van előítélet. Valakiben kicsi, valakiben nagy. Ha meglátunk egy számunkra ismeretlen embert, egyből kialakul egy kép róla. Ez ellen nem is tudunk mit tenni, viszont az már más, hogy el is ítéljük őt. Azt nem lehet. Nem szabad valakit külső alapján ítélni, adni kell neki egy esélyt. Lehet teljesen megváltozik bennünk a róla kialakult kép és egy kellemes csalódás lesz. Lehet egy olyan emberben találod meg az igaz barátot, akiről egyáltalán nem gondoltad volna. Mondjuk ebből azt is le lehet következtetni, hogy mennyire fontos a viselkedésünk. Nem mindegy, hogy új emberek között, hogy viselkedünk. Ha egyből bunkózunk, mindenbe beleszólunk akkor sajnos ne várjuk el, hogy örömmel fogadjanak be minket, ha egyáltalán befogadnak. Próbáljunk meg kedvesek lenni, és figyelni az adott társaságra, miközben nyitottak vagyunk rájuk.

 

Címkék: tippek, bejegyzes