Iskola

Szerintem, ha meghalljátok ezt a szót, sok minden jut eszetekbe erről. De talán a legtöbb embernek az utálat ugrik be ilyenkor. Ami BAJ. De miért is?

Ugyanis, ha belegondolunk, akkor életünk jelentős részét és időszakát ott töltjük. Szóval ha belegondolunk, akkor sok-sok évig boldogtalanok vagyunk emiatt, legalábbis nem érezzük jól magunkat. Ez azért eléggé befolyásolja az életünket.

De miért is utáljuk ennyire? Általában tanulás, korán kelés, de van aki a bántalmazások, társaság miatt és sorolhatnám, de nem ezekre szeretnék most kitérni.

Igazából minden nézőszempont kérdése. Ha én úgy kelek fel reggel, hogy azt mondom rossz napom lesz, és ennél rosszabb nem is lehetne. Akkor igazam lenne teljes mértékben. Ugyanis a tudatom alatt már elhatároztam, hogy ez a napom rossz lesz, jelen esetben az iskola miatt. Ha ezt teszem, akkor hogyan várhatnám azt el, hogy jó napom legyen? Hiszen a saját magamat pecsételtem meg ezzel. Nem is adtam esélyt arra, hogy egy jó és boldog napom legyen. Saját magammal szúrnék ki, ami nem hangzik túl jól.

Ha úgy indulok neki, hogy pl. utálom a fizikát és az nem is lehet jó, akkor bizony nem is lesz jó, és évekig csak szenvedni fogok vele. És ezzel együtt, el vesz az életemből 45 boldogsággal kitölthető percet. Vagy ha tudom, hogy este tanulnom kell még, és azt mondom, hogy nem akarom már és nem is lesz semmire időm, akkor tényleg nem lesz semmire sem időm. Ez ennyire egyszerű, semmi titok nincs ebben. Ha egy napod rossz, akkor azt te magad kreáltad. Minden a te döntésed, hogy hogyan fogod fel és senki másé sem. 

Igaz, hogy te vagy akár a napod elrontója, de ott van a másik oldal, ami viszont sokkal jobb hírekkel szolgál számodra. És ez nem más, mint az, hogy lehet elronthatod, viszont ezzel szemben szebbé és boldogabbá is teheted. Így már nem is hangzik olyan rosszul, ugye?

Ha úgy kelsz fel, hogy már pedig igenis ez egy jó nap lesz, akkor ha törik, ha szakad ez egy jó nap lesz számodra. Ha ezt elhatározod, akkor nem fog semmi sem zavarni. Nem tudja egy tanár vagy akár egy diák sem elrontani a kedved, ugyanis te bombabiztos vagy magadban. Hisz egy jó napba nem fél bele a rossz. És ebben az a legjobb érzés, hogy tényleg nem fog érni rossz. Lehet egy tanár bunkó lesz, de neked attól jó napod lesz, hiszen nem fog érdekelni, nem húzod fel magadat rajta. Egyszerűen átsiklasz ezek felett. 

Nem kell mindig csak mérgelődni és a többiek után menni. Ők mint boldogtalanok és panaszkodnak. Neked nem kell ilyennek lenni. De ez mind a TE döntésed.

Légy te az az ember, aki boldog a sok boldogtalan között. Neked az csak előnnyel jár. És hidd el, erre a többiek is fel fognak figyelni, de ha mégsem az sem baj, mert ezt csakis magadért teszed. Ha órán ülsz, akkor senkit nem fog érdekelni, hogy te éppen min gondolkodsz. Az se érdekli őket, hogy te jól érzed magad vagy éppen eleged van az egészből. Viszont számodra ez fontos. Neked nem mindegy, hogy mit érzel éppen. Nem kell végig unni az órákat, fogd fel másképpen. Légy érdeklődő és gondolj arra, hogy mit miért teszel. 

Ha belegondolunk, ezt mind-mind magunkért tesszük. Ahogy ez előbb említettem, senkit nem fog érdekelni, ha éppen órán unatkozol. De akkor is próbálj odafigyelni és jegyzetelni, mivel ez kizárólag NEKED jobb. És ez a legfontosabb. Nem fogják rajtad látni, de neked attól jobb napod lesz, hisz nem ott mérgelődsz, hogy miért kell ott lenned. A többiek nyugodtan tegyék azt, nem az a lényeged neked.

És mennyivel jobban hangoznak ezek, hogy akár egy nap lehet 24 óra boldogság. És nem csak a sulin és tanuláson kívüli órák azok. Tedd azokat is boldoggá, és hidd el tényleg jobb lesz. És nem érkezem hangsúlyozni, de tényleg csak TE segíthetsz ezen, senki más. Nincs rajtad kívül senki, mindenki saját maga dönti el, hogy mit hogyan fog fel. 

Otthon sem kell végig szenvedni a tanulást, találj magadnak olyan praktikákat, amik könnyítik a helyzetet. Akár hallgass zenéket közben, vagy kapcsold be a tv-t. Ez mindegy mi, hiszen mások vagyunk, de senki nem fog azzal törődni, hogy te hogyan tanultad meg, csak azzal, hogy amikor kell akkor tudod-e. Ha te éppen fejen állva magoltad be Radnóti egyik versét, mert úgy esett jól, akkor tessék. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy jól érezd magad, és ne vágd el saját magadtól ezt a lehetőséget. Nem teheted ezt meg magaddal, nem érdemled meg. Igenis megérdemled a boldog hétköznapokat, nem kell szenvedni egy életen át. Ráadásul, ezt mind a jövődért teszed, de erről már máskor kitértem. 

5.jpg

Remélem megfogadjátok ezt a pár tanácsot, sokat fog segíteni nektek! Ezek fényében így év elején kívánok mindenkinek tanulásban és élményekben gazdag csodálatos évet! 

Címkék: bejegyzes